Zahájili jsme závodní sezónu 2016! Udrží Vojta Macháček svou neporazitelnost?

Po zimní pauze věnované tvrdé „suché“ přípravě jsme naskočili v Ostrožské Nové Vsi do soutěžního kolotoče. Následovalo soustředění na Vranově a hned po něm Dlouhé tratě v Kojetíně.

Úvodní Novoveský přespolák, který je součástí tzv. Velkomoravské ligy, letos připadl na první dubnovou sobotu. Pro běh i vodu panovaly skvělé podmínky a krásné jarní počasí.

Na počátku sezóny se ještě neklade takový důraz na umístění a při prvních startech jde spíše o seznámení s formou vlastní i soupeřů a s testováním, zda zimní dril přinesl kýžené ovoce. Nelze odhlédnout ani od společenského rozměru a setkání s kamarády z jiných klubů na každé věkové úrovni, od benjamínků až po trenéry.

Krom již zkušených závodníků se na vodní ploše Kunovské tabule i okolních běžeckých terénech představili také začínající mládežníci, kteří dosud počítají účasti na závodech na prstech jedné ruky.

Když odhlédneme od doplňkového běhu, odkroužili na vodě benjamínci 2 kilometry a ostatní kategorie dvojnásobnou vzdálenost.

Mezi muži poprvé závodil kanoista Jiří Přikryl a mezi dorostence se ze žáků posunuli kanoista Martin Večerka a kajakář Matěj Holý. Obzvlášť oba mladší ve svých premiérách obstáli a jak Večerka, tak příjemné překvapení Holý se od svých výkonů mohou odrazit k dalším medailovým výsledkům.

Dařilo se i dorostenkám na kajacích. Nejvíce zazářila Katka Solařová, ale ani Nikol Peterková a Veronika Vařáková se nenechaly zahanbit. Stejně mohou být se svými jízdami spokojené i kajakářky Inka Ševčíková v žačkách a Eliška Jurečková v benjamínkách.

Výtečně vstoupili do nové sezóny žáci na kajacích. Nejvíce na sebe upozornil Jan Macháček, ale své místo na výsluní si zaslouží také Zdeněk Mach.

Nezaostali ani kajakáři ve věku benjamínků, kterým mezi věkem rovnými – jak se již víc než rok stalo tradicí – vévodil stále neporažený Vojta Macháček. V mladších benjamíncích si o pozornost hlasitě říká Jakub Csoma, kterému sekundují Miroslav Nezhyba a Mikuláš Vičar. První krůčky mezi ještě mladšími závodníky zvládl Martin Klim.