Macháček, Hermély a kanoistka Denisa Janáčková pak zanechali výrazné stopy také na regatě Olympijských nadějí v Bratislavě

U východních sousedů zazářil zejména Macháček, který s národní posádkou čtyřkajaku na 500 metrů dopádloval pro vynikající stříbro. Dařilo se i Janáčkové, která se i mezi staršími závodnicemi dokázala v jednotlivkyních prokousat do finále svých všech tří disciplín, v nichž startovala.

Velkou konkurenci dospívajících talentů, mezi kterými ze světové špičky chybělo jen družstvo Ruské federace, a předváděné výkony však zastínila skutečnost, že závodiště zdaleka nebylo připraveno na konání velké mezinárodní akce. Chybějící zázemí pro aktivní účastníky i diváky a časté technické potíže totiž značně ubraly na slavnostní atmosféře celého podniku.

Ani tyto spartánské podmínky se však neprojevily na zapálení Jana Macháčka, Gabriely Hermély a Denisy Janečkové, kteří se plně soustředili na bitvy mezi bójkami.

Dařilo se zejména Janu Macháčkovi s jeho parťákem Patrikem Podraským z pražské Sparty. Nejdříve se nepovedl naplnit medailové ambice na kilometrové trati, kdy po skvěle odjetém semifinále přišla zásadní chyba po startu finálového závodu. Reparát přišel na řadu na poloviční trati čtyřkajaků, kde první dva jmenované doplnili Matyáš Moudrý ze Zbraslavi a Jakub Remuta z Chomutova a ve společné posádce se podařilo vybojovat 2. místo a stříbrnou medaili. Úspěšný víkend zakončili závodem ve sprintu deblkajaků, kde jim bronz unikl nejtěsnějším rozdílem.

Na medailové vystoupení z Mistrovství Evropy nenavázala juniorská kajakářka Gabriela Hermély, která tentokrát v jednotlivkyních startovala ve sprintu, byť jí více sedí kilometrová trať, a na čtyřkajaku při testování nového složení posádek nejprve s mladšími kolegyněmi nepostoupila na 500 metrů do finále, aby si následně se staršími partnerkami spravila částečně chuť pátým místem na 200 metrů.

Svou premiéru v národním dresu zvládla ve velkém stylu kanoistka Denisa Janečková, která ač věkem žačka proháněla na singlu o dva roky starší dorostenky a na všech tratích se probila do finále. Nakonec ukořistila 8. příčku na 1000 a 500 metrů a ve sprintu dopádlovala dokonce šestá.